WebQuest

Από CoSyLLab Wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εισαγωγή - Σκοπός

Ο Δρ Bernie Dodge, καθηγητής της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ανέπτυξε και ονόμασε την έννοια του Web Quest διδάσκοντας μια κατηγορία για τους επαγγελματικούς δασκάλους την άνοιξη του 1995. Θέλησε να δώσει στους δασκάλους των σπουδαστών του ένα σχήμα για τα online μαθήματα που θα έκαναν καλύτερη την χρήση του χρόνου στους σπουδαστές ενθαρρύνοντάς τους να έχουν υψηλότερου επιπέδου τρόπο σκέψης. Σύντομα , ο Tom March , που εργάζεται στο κράτος του Σαν Ντιέγκο ως συνεργάτης χρηματοδοτούμενος από το Pacific Bell, ανέπτυξε το πρώτο πλήρως αναπτυγμένο WebQuest ως τμήμα του PacBell's Knowledge Network. Ο Δρ Dodge έγραψε ένα έγγραφο για το θέμα, " Μερικές σκέψεις για τα WebQuests ". Το έγγραφο διαβάστηκε ευρέως, και πολλοί δάσκαλοι άρχισαν να υιοθετούν την τεχνική. Σύντομα, οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη προσωπικού στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί δασκάλων στα πανεπιστήμια χρησιμοποιούσαν τη σελίδα WebQuest ως πηγή υλικών κατάρτισης και ιδεών για τις σειρές μαθημάτων τους. Δεδομένου ότι η σελίδα WebQuest αυξήθηκε, ανέπτυξε συνδέσεις με WebQuests σε όλες τις αγγλόφωνες περιοχές.
Ο στόχος είναι μια επίσημη περιγραφή αυτών που οι σπουδαστές θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του WebQuest. Κατ' αρχάς, ο εκπαιδευτικός βρίσκει τους πόρους για ένα ιδιαίτερο θέμα στον Ιστό. Κατόπιν, επινοεί μια δραστηριότητα για τους σπουδαστές που ενσωματώνει τις πληροφορίες από τις διάφορες περιοχές. Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμος και ενδιαφέρων. H Ανάπτυξη αυτού του στόχου, ή αλλιώς «η κύρια ερευνητική ερώτηση» είναι η δυσκολότερη και δημιουργική πτυχή της δημιουργίας ενός WebQuest. Οι σπουδαστές μπορούν να κληθούν να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους σε έναν ιστοχώρο, να συνεργαστούν σε μια online ερευνητική πρωτοβουλία με ένα άλλο site, ή να δημιουργήσουν μια παρουσίαση πολυμέσων για μια ιδιαίτερη πτυχή της έρευνάς τους. Ο στόχος πρέπει να έχει απήχηση και να είναι οπτικός και αισθητικός , (παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, όξινη βροχή, πολιτική πρόνοιας, κ.λπ.), και να διασκεδάζει τους σπουδαστές.

Ορισμός

Ένα WebQuest είναι ένα ερευνητικό προσανατολισμένο online εργαλείο για μάθηση, λέει ο ειδικός Bernie Dodge . Αυτό σημαίνει ότι είναι βασισμένο σε μια τάξη - μάθημα στο οποίο οι περισσότερες ή όλες οι πληροφορίες που εξερευνούν και αξιολογούν οι σπουδαστές προέρχονται από το World Wide Web. Πέρα από αυτό, τα WebQuests:

 • συνήθως (αν και όχι πάντα) περιλαμβάνουν ομαδική εργασία,
 • χτίζονται γύρω από τους πόρους που επιλέγονται εκ των προτέρων από το εκπαιδευτικό. Οι σπουδαστές ξοδεύουν το χρόνο τους ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τις πληροφορίες, ΟΧΙ ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ.Περιγραφή Στρατηγικής

Ένα web quest προσφέρει ένα σχέδιο για μελέτη. Μετά την ανάγνωση ενός web quest ακολουθούν οι στόχοι που πρέπει να ολοκληρωθούν. Μία εναλλακτική μέθοδος θα μπορούσε να είναι η επιλογή των στόχων και στη συνέχεια η εύρεση του web quest που θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση των στόχων αυτών. Στην συνέχεια γίνεται η επιλογή στο ποιες ενισχυτικές δραστηριότητες πρέπει να διδαχθούν. Κάθε WebQuest έχει μια εισαγωγή, μια δραστηριότητα, Πόρους, μια Διαδικασία, την Αξιολόγηση , και το Συμπέρασμα. Όπως είναι αναμενόμενο οι εκπαιδευόμενοι ολοκληρώνοντας ένα WebQuest, βιώνουν μια υπέροχη εμπειρία. Ακολουθούν τα βήματα για την ολοκλήρωση των Web quest.

 • Προεπισκόπηση του WebQuest πριν τη χρήση.
 • Αλλαγή του WebQuest έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες της τάξης. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί η διαδικασία για τάξεις με έναν υπολογιστή
 • Εκτέλεση της αρχικής WebQuest ως ομάδα, έτσι ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τη διαδικασία ευκολότερα και να κάνουν ερωτήσεις την πορεία.
 • Δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να επιτρέπουμε στους εκπαιδευόμενους να εξερευνούν και να διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα υπάρξουν φορές που το WebQuest δεν θα προχωρήσει με τον επιθυμητό τρόπο , αλλά ακόμα και έτσι η μάθηση εξελίσσεται.[1]


Τα έξι βασικά συστατικά σε ένα WebQuest:

1.Eισαγωγή:Η εισαγωγή παρέχει τις βασικές πληροφορίες και τα κινητήρια σενάρια όπως την κατανομή των ρόλων που διαδραματίζουν οι σπουδαστές:" Είστε υποβρύχιος ερευνητικός επιστήμονας,
" ή " Είστε ένας αστροναύτης που προγραμματίζει ένα ταξίδι στο φεγγάρι." Παρέχει επίσης μια επισκόπηση των στόχων εκμάθησης στους σπουδαστές.
Ο στόχος της εισαγωγής είναι να γίνει επιθυμητή και διασκεδαστική η δραστηριότητα για τους σπουδαστές. Ο στόχος του κινητήριου συστατικού είναι να δεσμευθούν και να διεγερθούν οι σπουδαστές στην αρχή κάθε WebQuest.


TIP: Σε ένα μακροπρόθεσμο WebQuest, η εισαγωγή μπορεί να βγει εκτός ορίων του μαθήματος, κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αυτό βοηθά να αναζωογονήσει τους σπουδαστές και επιτρέπει την ενσωμάτωση του νέου υλικού (όπου κάποια παράγονται από τους σπουδαστές ως μέρος της διαδικασίας). Η έγχυση από άλλα μέσα (τυπωμένες ύλες, αφίσες, πρότυπα) και τους φιλοξενουμένους ομιλητές (άλλοι μέλη Σχολής, γονείς, επιχειρησιακοί ηγέτες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ.) προσθέτει τα πραγματικά συστατικά στις online έρευνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή ανάλογα με την τεχνολογία για να μεταβιβάσει μόνο την έννοια ενός μαθήματος τείνει να δημιουργηθεί μια αίσθηση ουτοπίας. Προσθέτοντας " introductory" τύπους πληροφοριών και υλικών σε όλη τη διάρκεια του WebQuest κρατάει τους σπουδαστές πλήρως δεσμευμένους.


2.Στόχος:Ο στόχος είναι μια επίσημη περιγραφή αυτών που οι σπουδαστές θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του WebQuest.
Κατ' αρχάς, ο δάσκαλος βρίσκει τους πόρους για ένα ιδιαίτερο θέμα στον Ιστό. Κατόπιν, ο δάσκαλος επινοεί μια δραστηριότητα για τους σπουδαστές που ενσωματώνει τις πληροφορίες από τις διάφορες περιοχές. Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμος και ενδιαφέρων.

H Ανάπτυξη αυτού του στόχου -- ή η κύρια ερευνητική ερώτηση -- είναι η δυσκολότερη και δημιουργική πτυχή της δημιουργίας ενός WebQuest. Οι σπουδαστές μπορούν να κληθούν να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους σε έναν ιστοχώρο, να συνεργαστούν σε μια online ερευνητική πρωτοβουλία με ένα άλλο site, ή να δημιουργήσουν μια παρουσίαση πολυμέσων για μια ιδιαίτερη πτυχή της έρευνάς τους. Ο στόχος πρέπει να έχει απήχηση και να είναι οπτικός και αισθητικός , (παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, όξινη βροχή, πολιτική πρόνοιας, κ.λπ.), και να διασκεδάζει τους σπουδαστές.


TIP: Παρουσιάστε στους σπουδαστές σας ένα παράδειγμα ενός τελειωμένου προγράμματος. Οι σπουδαστές πηγαίνουν στο " see the whole picture " στην αρχή του προγράμματος, και έχουν μια καλύτερη κατανόηση αυτού που προσπαθούν να ολοκληρώσουν. Η παρουσίαση παραδειγμάτων από προηγούμενες εργασίες σπουδαστών είναι ευεργετική, διαφορετικά, ένα "mock-up" θα αρκούσε. Μπορούν επίσης να υπάρξουν παραδείγματα παρόμοιων προγραμμάτων σπουδαστών στο WEB. Το καλύτερο σενάριο εμφανίζεται όταν έχετε διάφορα παραδείγματα που παρουσιάζουν στους σπουδαστές μια σειρά της προσπάθειας και του επιτεύγματος. Αυτό τους επιτρέπει να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τις προσπάθειές τους από μόνοι τους την ώρα που αρχίζουν την εργασία για το πρόγραμμα.

Ένα επιτυχές πρόγραμμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από το δάσκαλο αρκετές φορές (είτε με μια διαφορετική κατηγορία είτε στο επόμενο εξάμηνο). Κάθε φορά μπορεί να τροποποιηθεί και να καθαριστεί η μονάδα.


3.Διαδικασία: Εδώ είναι μια περιγραφή των βημάτων που κάνουν οι αρχάριοι για να ολοκληρώσουν τον στόχο, με ενσωματωμένα links σε κάθε βήμα.

TIPS: Για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι ενδεδειγμένο να διοργανωθεί μια επίδειξη κάθε βήματος είτε από το δάσκαλο είτε από έναν ικανό σπουδαστή (ή δύο).


4.Πόροι: Αυτό το τμήμα του WebQuest αποτελείται από έναν κατάλογο πόρων (websites , έντυπες πηγές, κ.λπ.) που θα χρειαστούν οι σπουδαστές σας προκειμένου να ολοκληρώσουν το στόχο τους . Σε παλαιότερα WebQuests, θα βρίσκατε τους πόρους να απαριθμούνται σε ένα δικό τους τμήμα. Τα πιο πρόσφατα WebQuests ενσωματώνουν τους πόρους μέσα στο τμήμα διαδικασίας, που προσεγγίζεται με την πρώτη ευκαιρία. Είναι σημαντικό να θυμάστε και οι non-Web πόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής, και τα WebQuests ενισχύονται από τα υλικά που συμπληρώνουν τους online πόρους. Αυτοί μπορούν να περιλάβουν πράγματα όπως τα βίντεο, τις ακουστικές κασέτες, τα βιβλία, τις αφίσες, τους χάρτες, τα πρότυπα, τα manipulatives, και τα γλυπτά. Οι επισκεπτόμενοι ομιλητές, η διδασκαλία ομάδων, τα ταξίδια τομέων, και άλλες κινητήριες τεχνικές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.


5.Αξιολόγηση: Κάθε WebQuest χρειάζεται μια ρουμπρίκα για την αξιολόγηση της εργασίας των μαθητών. Τα πρότυπα πρέπει να είναι δίκαια, σαφή, συνεπή, και συγκεκριμένα για τους καθορισμένους στόχους.
TIPS: Κατά τη διάρκεια του εισαγωγικού σταδίου των WebQuest, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να επισημανθούν τρεις τύποι παραδειγμάτων σπουδαστών:
υποδειγματικός, αποδεκτός, και απαράδεκτος. Η διαφορά μεταξύ της υποδειγματικής και αποδεκτής εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και θα κεντρίσει τους σπουδαστές για να προσπαθήσουν για την τελειότητα, ενώ η επίδειξη αυτής που αποτελεί την απαράδεκτη εργασία θα καθορίσει τα σαφή κατώτατα επίπεδα για αυτούς που επιτυγχάνουν. Ο στόχος για όλους τους σπουδαστές είναι να υπάρξει μια καλή εμπειρία στο πρόγραμμα .


6.Συμπέρασμα: Αυτό το βήμα επιτρέπει την αντανάκλαση από τους σπουδαστές και το άθροισμα από το δάσκαλο. Το παραμέρισμα του χρόνου για τη συζήτηση των πιθανών επεκτάσεων και τις εφαρμογές του μαθήματος τιμά την αρχή δομιστών: " Μαθαίνουμε να κάνουμε -- αλλά μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα με τον διάλογο για αυτά που εμείς κάναμε." Κατά τη διάρκεια του τμήματος που περιέχει τα συμπεράσματα ενός WebQuest, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους σπουδαστές σας να προτείνουν τρόπους για να βελτιώσετε το μάθημα.


Εμπλεκόμενοι Ρόλοι

Εκπαιδευτικός και εκπαιδευόμενοι.

Παράδειγμα

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε ένα παράδειγμα βασισμένο σε Web Quest από όπου ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μάθει για τη ζωή και το έργο του Leonardo Da Vinci .

https://www.randomhouse.com/doubleday/davinci/main.html

Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Μέσω των WebQuests οι εκπαιδευόμενοι ανακαλύπτουν σημαντικά γεγονότα και ενημερώνονται για συγκεκριμένα θέματα
 • Ενθαρρύνει τους ενεργούς εκπαιδευόμενους να σκεφτούν περαιτέρω, γεγονός που εξυπηρετεί την σύνδεση μεταξύ γενικών αρχών και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
 • Ένα WebQuest μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό σετ για μια μεγαλύτερη ενότητα εργασίας
 • Η δημόσια ανταλλαγή ευρημάτων επιτρέπει σε όλους τους μαθητές στην τάξη για να έρχονται σε επαφή με όλες τις λύσεις που προσφέρονται από κάθε ομάδα
 • Η ανταλλαγή πληροφοριών επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να βοηθήσεις στη σύνδεση των αντιλήψεων και των γνώσεων που οι μαθητές απέκτησαν από το WebQuest με το υπόλοιπο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος.[2]


Μειονεκτήματα
Ενώ τα WebQuests μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεν είναι εξίσου κατάλληλα για όλες τις θεματικές. Εσείς δεν θα χρησιμοποιούσατε ένα WebQuest για να διδάξετε τον πίνακα ωρών ή τα χημικά σύμβολα στις κορυφαίες δύο γραμμές του περιοδικού πίνακα. Γενικότερα, καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα WebQuests για να διδάξουμε πραγματικές πληροφορίες. Ακόμα κι αν θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε ιστοσελίδες που καλύπτουν τέτοια θέματα, το WebQuest format δεν είναι σχεδιασμένο για την κατοχή ακατέργαστων γεγονότων. Η καλύτερη χρήση του WebQuest format είναι για θέματα που είναι λιγότερο καθορισμένα με σαφήνεια, ώστε να προσκαλούν τη δημιουργικότητα και τα προβλήματα με διάφορες πιθανές λύσεις.

Αξιολόγηση

Πολλά WebQuests οδηγούν σε γραπτές ή προφορικές αναφορές, παρουσιάσεις πολυμέσων, θεατρικές παραστάσεις, έργα τέχνης, ή μουσικές συνθέσεις. Το πιο κατάλληλο εργαλείο αξιολόγησης για όλες αυτές τις μορφές είναι συχνά μια «επισήμανση» που χρησιμοποιείται από το δάσκαλο και ίσως από άλλους μαθητές. Η πιο αποτελεσματική «επισήμανση» περιλαμβάνει μια ποικιλία κριτηρίων και σημείων αναφοράς.


Κάθε WebQuest χρειάζεται μια ρουμπρίκα για την αξιολόγηση της εργασίας των μαθητών. Τα πρότυπα πρέπει να είναι δίκαια, σαφή, συνεπή, και συγκεκριμένα για τους καθορισμένους στόχους.
TIPS: Κατά τη διάρκεια του εισαγωγικού σταδίου των WebQuest, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να επισημανθούν τρεις τύποι παραδειγμάτων σπουδαστών:
υποδειγματικός, αποδεκτός, και απαράδεκτος. Η διαφορά μεταξύ της υποδειγματικής και αποδεκτής εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και θα κεντρίσει τους σπουδαστές για να προσπαθήσουν για την τελειότητα, ενώ η επίδειξη αυτής που αποτελεί την απαράδεκτη εργασία θα καθορίσει τα σαφή κατώτατα επίπεδα για αυτούς που επιτυγχάνουν. Ο στόχος για όλους τους σπουδαστές είναι να υπάρξει μια καλή εμπειρία στο πρόγραμμα .

Αυτό το βήμα επιτρέπει την αντανάκλαση από τους σπουδαστές και το άθροισμα από το δάσκαλο. Το παραμέρισμα του χρόνου για τη συζήτηση των πιθανών επεκτάσεων και τις εφαρμογές του μαθήματος τιμά την αρχή δομιστών: " Μαθαίνουμε να κάνουμε -- αλλά μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα με τον διάλογο για αυτά που εμείς κάναμε." Κατά τη διάρκεια του τμήματος που περιέχει τα συμπεράσματα ενός WebQuest, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους σπουδαστές σας να προτείνουν τρόπους για να βελτιώσετε το μάθημα.[3]

Παραλλαγές στρατηγικής

Μια παραλλαγή στο μοντέλο WebQuest – STAR Οι μονάδες Legacy απαιτούν περισσότερους πόρους και σχεδιασμό από αυτούς που συνήθως περιλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί σε ένα Web quest. Ακόμα και έτσι ,τα web quests μπορούν και ενθαρρύνουν στην περισυλλογή και στην χρήση της γνώσης. Το Star legacy μοντέλο βοηθά στην δημιουργία ενός μοντέλου βασισμένου σε σχήματα για τον σχεδιασμό των web quest.


WebQuest STAR

Αυτός ο κύκλος περισυλλογής μπορεί να δημιουργείται από εξωτερικές προκλήσεις, όπως στα WebQuests, είτε από τα συνεχόμενα συμφέροντα των μελών κάθε ομάδας. Αυτός ο κύκλος περισυλλογής πρόκειται για μία παραλλαγή των μοντέλων star legacy και KWL της διερευνητικής μάθησης (Ogle, 1986). Συγκεκριμένα, το μοντέλο WebQuest αναθεωρείται σε δύο κύρια σημεία:

 • Η δραστηριότητα “What do you think?” - Οι μαθητές χρειάζονται ευκαιρίες για να δοκιμάσουν και να χρησιμοποιήσουν την αρχική τους κατανόηση πριν εμπλακούν σε συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες. Με το που εισαχθούν οι μαθητές στο δεύτερο βήμα του Web quest , θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να προτείνουν πιθανές λύσεις του προβλήματος βασισμένες στην τρέχουσα γνώση τους. Η διαδικασία “What do you think?” απαιτεί από τα μέλη της ομάδας να παρουσιάσουν την αρχική τους γνώση σαν βάση για την αρχή της έρευνας.

Υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που ενισχύουν αυτό το βήμα.

 1. επιτρέποντας στους μαθητές να εκφράσουν τις πιθανές λύσεις για το πρόβλημα, τόσο οι μαθητές όσο και ο δάσκαλος μπορούν να κατανοήσουν το επίπεδο γνώσης των μαθητών.
 2. το πρώτο πέρασμα προς την εξεύρεση λύσης παρέχει ένα σημείο αναφοράς βάσει του οποίου οι μαθητές μπορούν να συγκρίνουν την εννοιολογική τους πρόοδο κατά τη διάρκεια του WebQuest.
 3. η συλλογική συζήτηση που λαμβάνει χώρα καθώς οι μαθητές μοιράζονται τις ιδέες τους, τους επιτρέπει να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των άλλων μελών της ομάδας τους (van Zee & Minstrell, 1997).
 4. Μπορεί να καταστεί προφανές στον καθηγητή μέσω των προτεινόμενων λύσεων, ότι ένα ή περισσότερα βήματα του WebQuest πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα είναι πιθανό οι πηγές πληροφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στο τέταρτο βήμα του WebQuest να είναι ανεπαρκής. Επίσης ο ίδιος ο εκπαιδευτικός πιθανόν να θεωρεί ότι η δραστηριότητα χρειάζεται να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί, ώστε να κάνει την διαδικασία επίλυσης του προβλήματος πιο ουσιαστική για τους εκπαιδευόμενους.
 • Διαμοιρασμός και Σύγκριση: Οι μαθητές χρειάζονται χρόνο για να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους καθώς ολοκληρώνουν ένα web quest. Το τελικό βήμα των περισσοτέρων web quest συχνά φαίνεται να είναι μία ύστερη σκέψη παρά ένα βασικό συστατικό. Αυτό το βήμα θα πρέπει να επιτρέπει στους μαθητές να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση της προόδου τους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Η κατανομή των πορισμάτων επιτρέπει σε όλους τους μαθητές της τάξης να γνωρίζουν τις λύσεις που προέκυψαν από κάθε ομάδα. Αυτό δίνει την δυνατότητα για ανάλυση των λύσεων από μεγάλες ομάδες ατόμων και επιπλέον ευκαιρίες για ανάπτυξη των εννοιών.[4]

Βιβλιογραφία

Αναφορές

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι